НИСУ стигле роде, али јесте лабуд! Незвани гост слетео је у утораку двориште породичне куће у Борчи, надомак Дунава. Схвативши да је велика бела птица повређена и да не може да одлети, затечени домаћини затражили су помоћ надлежних институција. Одговор јединствен - нико није надлежан за ову, иначе заштићену, врсту птица! Коначно, спас му је пружио познати панчевачки удомљивач животиња Жељко С. који је о личном трошку дошао и транспортовао птицу у резерват на Палићу.
Права драма са узнемиреним лабудом одиграла се у дворишту породичне куће на левој обали Дунава.
- Нешто после поноћи из сна ме је тргао звук јаког ударца у зид куће. Пробудила сам се и када сам видела да се лустер тресе помислила сам да је земљотрес. Изашла сам напоље и имала шта да видим - лабуд од 20 килограма се закуцао у моју кућу - узнемирено се присећа Љиљана Ј. из Борче, која је претходну ноћ провела бдијући над новим-привременим чланом домаћинства.
Домаћини су му дали воду и нешто хране и позвали готово све установе које се баве заштитом животиња на подручју града, али и шире. Повређеног лабуда нико није желео да збрине.
- Звао сам "Ветерину Београд" и врло брзо су дошла два љубазна човека, међутим, док су покушавали да ухвате лабуда позвао их је неко и рекао да га не дирају јер је то заштићена врста животиња - прича Срђан П., који живи у дворишту у које је долетео лабуд. 
ШТА БИ БИЛО ДА ЈЕ УГИНУЛА?УПЛАШЕНИ домаћини размишљали су о најгорим сценаријима и евентуалним последицама, које би сносили ако би се лабуду нешто догодило у њиховом дворишту.
- Шта да је лабуд угинуо у нашем дворишту? Можда би тада неко од надлежних дошао да утврди нашу одговорност јер је реч о заштићеној врсти. А када је потребна помоћ тој истој животињи, нико не жели ни да нас упути шта да радимо и како да се понашамо - каже Срђан П. у чије двориште се у уторак ујутру, бар накратко, доселио још један становник.

- Звао сам Зоолошки врт, где су ме упутили на Завод за заштиту птица. Онда су ми они рекли да нису надлежни и да га замотам у ћебе бацим у комшијску њиву са речима: "Снаћи ће се". Из очаја сам звао и ватрогасце и комуналну полицију и установе у Суботици, Новом Саду... И нико ништа.
Пошто су чврсто желели да помогну повређеној птици, Борчани су у помоћ "позвали" свезнајући "Гугл". Преко друштвених мрежа успели су да ступе у контакт са Панчевцем Жељком С. који се већ годинама стара о напуштеним животињама.
- Дошао сам до његовог броја телефона и човек је одмах рекао да не бринем и да ће он наћи решење. После само пет минута обавестио ме је да ће о личном трошку доћи по птицу и депортовати је на Палић, у најсавременији резерват за дивље животиње - објашњава Срђан П.
И тако је раскошни лабуд, у гепеку аутомобила, отпловио до Палића, где ће се поново наћи у својој природној средини.

БЕЖЕ ОД ПОПЛАВА
ДИВЉЕ животиње посебно су осетљиве у периодима елементарних непогода, као што су изливања река која су недавно погодила крајеве широм Србије. Према речима стручњака, у тим периодима дивље животиње су склоне сеобама или тренутној промени природног станишта.
Тако се претпоставља да се залутали лабуд, највероватније, уморио током свог лета у безбедније крајеве и ударио у стамбени објекат у Борчи.