ЗНАЛИ смо да ће Радован Караџић бити осуђен пред Хашким судом, али нисмо очекивали оволику казну. У питању је освета Запада српском народу у англо-америчкој геополитичкој игри. У Русији је потпуно јасно да бивши председник РС није криминалац, мафијаш, а најмање особа која је издавала кључне наредбе које су узроковале крвопролиће у БиХ. Говори овако у ексклузивном интервјуу за "Новости" Леонид Савин, стручњак за геополитику из Међународне "Think Тank" организације "Катехон" коју води Александар Дугин, познати руски геостратег и геополитичар.
Савин се "намерно" нашао у Београду на дан изрициња пресуде бившем председнику РС и на дан сећања на 1999. годину када је НАТО почео бомбардовање СРЈ. Био је гост на Факултету за међународну политику и безбедност, а потом се обрео и у нашој редакцији. Говорећи о руским искуствима у геополитичком рату, Савин указује да су хибридни ратови у данашњем облику почели практично НАТО агресијом на Југославију.
- Концепт "мрежноцентричних ратова" који је осмислио Американац Џон Ворден први тест је имао на Балкану. Ради се о оружаном сукобу где су мета пре свега грађани, а затим војници. Не гађају се само војни циљеви већ сва чворишта друштвено-економског живота земље и комплетна инфраструктура. Код агресора је битно да претходно обезебеди међу грађанима савезнике на терену и циљ је да се пре свега порази дух народа који је нападнут. Овакви ратови иначе по владајућим ратним законима нису дозвољени и зато их Запад изводи без одобрења УН.
Русија је учила на примеру страдања Југославије?
- Моја земља је поседовала нуклеарни арсенал и то је разлог што се Запад није усудио да нас оружјем нападне. Агресија је била друге врсте. Рецимо, нама су Американци у Јељциновој ери писали устав који је још на снази тако да ми рецимо у највишем државном акту имамо одредницу да међународни судови имају супремацију у односу на наше судове. Устав још није мењан али се спорне тачке не примењују. Има низ таквих примера.
Руска политика у свету је, чини се схваћена озбиљно после демонстрације силе у Сирији?
- Војна акција септембра прошле године није у свету перципирана како треба. Ми смо били принуђени да уђемо у Сирију да бисмо одбранили Кавказ. Даеш (Исламисти) је толико ојачао, и претња да ће се рат прелити на територију наше земље била је реална. Истина је да смо у Сирију ушли са огромном војном силом и да је било недоумица и у Русији са ким се то спремамо да ратујемо. Турска, Саудијска Арабија и Америка су се уплашиле. Повлачење које је недавно наредио председник Путин је извлачење вишкова снага и зарад тога јер је њихово издржавање у Сирији постало скупо. Трупе које су остале довољне су за задатке који су им намењени, а друго, наш преседник је поново послао јасну поруку свима да је Русија за договор на Блиском истоку.
После интервенције у Сирији, Руси су у делу западних земаља означени као кривци за таласе миграната?
- На избеглички талас у Европи треба гледати као на компоненту хибридног рата против најстаријег континента и треба да се зна да је његов концепт настао на Харварду.Мигранти су у Европу позивани из два велика центра у ЕУ од којих је један у Енглеској. Неке земље, укључујући и Немачку звале су избеглице "да их заштите". Веома је важно да су се у многим земљама појавиле политичке партије и лидери који су против слепог слушања САД.
Интересантно је ваше запажање да најгоре злочине у име ДАЕШ чине људи који су у Сирију дошли из Европе.
- То сведоче и њихови видео- -записи које уредно остављају.Број европских "фанатика" Арапа и муслимана који су друга или трећа генерација одрасла у Европи нажалост није ни приближно познат, а прећуткује се да ратују и у Ал Нусри и сличним покретима. Интересантно питање је на пример ко је те људе врбовао, испрао им мозак и како то није примећено у земљама одакле долазе.
О сукобу у Украјини говорите на посебан начин, тврдећи да руска војска ту није интервенисала?
- Успех акције у Сирији је отворио полемику у нашој земљи да ли смо требали да помогнемо Виктору Јануковичу који је ликвидиран у класичном државном удару ораганизованом на Западу. Председник Белорусије Александар Лукашенко је већ рекао да би његова земља и армија, да је Јанукович позвао у помоћ, решила проблем у Украјини.
НОВО РАЂАЊЕ НАЦИЗМА
Због Украјине и извештавања руских медија део ЕУ естаблишмента је закључио да је потребан посебан "тим" да се одупре тој пропаганди?
- Европа управо успешно одолева да не прикаже рађање нацистичке државе у Украјини. Шта су догађаји у Одеси када су Руси брутално спаљени? Зашто се не диже глас када се Русима у овој земљи забрањује да говоре свој језик, а они који одлазе у руске цркве се хапсе? Пре неколико дана украјински државни тужилац најавио је кажњавање сваког ко у Украјини помисли да власт Кијева није у праву у актуелном сукобу са Руском Федерацијом.